Hulp aan ouders van hooggevoelige kinderen

Merk je dat jou kind...

  • meer ziet, voelt, proeft, ruikt en hoort dan de andere kinderen
  • zich voortdurend afvraagt waarom mensen doen zoals ze doen
  • zich vaak anders voelt dan de rest
  • alles waarneemt tot op de kleinste details
  • zich overdag voorbeeldig gedraagt maar 's avonds ontploft
  • een kriebelende trui écht niet kan verdragen
  • zich bezig houdt met volwassen thema's
  • gek wordt van de schreeuwende kinderen om zich heen
  • verlangt naar rust

Herken je je zoon of dochter in het bovenstaande? Dan is de kans groot dat hij/zij hooggevoelig is. Dit kan problemen geven voor je kind, maar ook voor jezelf en je gezin. Kun je hierin wat persoonlijke en praktische ondersteuning gebruiken? Lees dan verder!

 

Wat is hooggevoeligheid?

De ene persoon is gevoeliger dan de ander.. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Hooggevoelige personen (HSP) zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor de indrukken en prikkels die op hen afkomen. Ook subtiele signalen, details en nuances nemen zij vaak (onbewust) waar. Sommige kinderen nemen ook dingen waar op het paranormale vlak.

Dit is enerzijds hun kracht, maar het kan ook zeker als een last worden ervaren. Daarom help ik graag kinderen en hun ouders om de mooie kanten van de hooggevoeligheid te ontdekken en dit een plaats te geven in het dagelijks leven. Een mix van ouderondersteuning en individuele hulp voor je kind. Zodat zowel jij, als je kind handvatten krijgt om met de hooggevoeligheid om te gaan.

 

Werkwijze
Het belangrijkste vind ik, om te kijken naar wat jullie nodig hebben. Samen kijken we naar jullie hulpvraag en zoomen we verder in op hoe dit thuis, op school en bij vriendjes speelt. Van daaruit maken we een plan van aanpak waarin de doelen en de afspraken zijn beschreven. De een zal wat meer gebaat zijn bij praktische tips, de ander bij een uitgebreider traject. Bij dit laatste zal ik een mix gaan maken tussen spel, NLP, beeldende vaktherapie, visualisaties en beweging. Dus geen lange gesprekken, maar doen en ervaren. Altijd weer kijkend naar wat past op dat moment en wat aansluit bij de belevingswereld van jou en je kind. Dit kan zowel bij jullie thuis als bij PUUUR in Nuenen, een bezoek aan school vormt vaak een onderdeel van het traject.

 

Begeleidingsproces
Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om eerst gratis en vrijblijvend kennis te maken. Als het voor beide partijen goed voelt, plannen we een intake. Dan gaan we dieper in op jullie hulpvraag en op wie jullie zijn als gezin. Daarna starten we met de observatieperiode waarin ik jullie beter kan leren kennen. Vanuit daar maken we een plan met doelen om verder samen mee aan de slag te gaan. Aan het einde van de periode ronden we samen af.

 

Graag tot ziens!

Sasja