hooggevoeligheid

Even een toelichting

Bij gevoeligheid spelen meerdere factoren een rol, zoals de hersenen, het zenuwstelsel en de zintuigen. gevoeligheden kunnen zich op verschillende gebieden voordoen: op lichamelijk, emotioneel, mentaal en/of op geestelijke gebied.

 

De ene persoon is gevoeliger dan de ander. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Hooggevoelige personen (HSP) zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor de indrukken en prikkels die op hen afkomen. Ook subtiele signalen, details en nuances nemen zij vaak (onbewust) waar. Sommige kinderen nemen ook dingen waar op het paranormale vlak.

Zonder hooggevoelige mensen zou de wereld er heel anders uit zien. Veel kunstenaars, dichters en schrijvers waren hooggevoelige mensen. Hooggevoeligheid heeft dus beslist voordelen, hoewel er ook schaduwkanten aan kleven.

 

Kwetsbaar

Zo gaat hsp welhaast automatisch gepaard met een hoge psychische kwetsbaarheid. Vooral wanneer iemand zich niet bewust is van zijn of haar hooggevoeligheid, zullen de positieve kwaliteiten niet goed tot hun recht komen, en kunnen er zelfs psychische problemen ontstaan. De eerste stappen bij het goed verwerken van alle indrukken en ervaringen is dus het besef dat je een hooggevoelig persoon bent.

 

Onderzoek

Volgens wetenschapper Elaine Aron blijkt wereldwijd maar liefst 20% van de bevolking hooggevoelig te zijn. Dat is behoorlijk veel. Zelfs zó veel, dat we ons terecht kunnen afvragen of hooggevoeligheid wel zo bijzonder (paranormaal of abnormaal) is. Is hooggevoeligheid niet veel meer een heel gewone, dood normale eigenschap aan het worden, omdat er steeds meer hooggevoelige personen op de wereld komen?