NLP

Wat is NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

 

Hoe werkt het in je hoofd?

Gedurende de hele dag komen er prikkels op je af in de vorm van beelden, geluiden, geuren, smaken en gevoelens. We filteren deze prikkels door onbewust dingen weg te laten, te vervormen of te generaliseren. Tijdens de filtering van al deze zintuiglijke waarnemingen ontstaan gedachten-patronen. Deze vormen de basis voor je stemming en je gedrag.

Tijdens het coachingproces wordt je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen, overtuigingen en gedrag. Eenmaal daarvan bewust heb je de mogelijkheid om hier dingen in te veranderen om zo je doelen te kunnen bereiken. We werken hierbij op verschillende niveaus: omgeving, gedrag, vermogen, overtuiging, identiteit en zingeving.

 

Stappen tijdens het NLP-gesprek

Bij NLP werken we ruimtelijk, iedere positie heeft een andere plek in de ruimte. Door de verschillende stappen letterlijk te doorlopen ervaar je wat jou tegenhoudt om je doel te bereiken. Van daaruit gaan we kijken wat jij nodig hebt om je doel wel te bereiken en zetten we hier één of meerdere werkvormen op in. Aan het einde kijken we hoe het is om met dit nieuw verkregen gevoel/inzicht de toekomst in te gaan. We sluiten we af als het voor beide personen ok voelt. 

 

Duur van het traject

Een nlp gesprek kan variëren van 45 minuten tot 2 uur. Dit is afhankelijk van de complexiteit in intensiteit van je doel. Ook de lengte van het traject kan variëren.; van 1 tot meerdere sessies. Een uitgebreide intake vooraf is niet nodig.